Tırnak Parlatıcı ve Oje Kullanımı

Pia Tırnak Parlatıcı ve Oje Kullanımı

Tüm hafta evde ve iş yerinde sorumluluklarımızı yerine getirirken kendimizi şımartmak için ihtiyaç duyduğumuz ojeler… Bu güzel renklerle örtülü kimyasal maddeler şaşırtıcı derecede zararlı ve ciddi sağlık risklerine neden olabiliyor. Tırnak ile ilgili birçok ürün, sağlığınızı tehlikeye sokabilecek, kişilere zarar veren zehirli ve tehlikeli maddeler içerebilir. Satın aldığınız ojelerin jelatinini açmadan önce etkileri hakkında bilmeniz gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Tırnak parlatıcı ve ojelerde bulunan kimyasallardan, tolüen, formaldehit ve dibütil ftalat gibi koruyucu maddeler üreme problemlerinden kansere değişen sağlık riskleri ortaya çıkarmaktadır. Bu kanserojen madde grubuna genellikle “toksik üçlü” denir. Zararlı sağlık etkileri, bu kimyasalların sürekli kullanımı nedeniyle ortaya çıktığı için “zehirli üçlü” şeklinde de anılmaktadır.

Genellikle, tırnaklardaki buharlaşmış kimyasalların havaya karışmasını önleyen yeterli havalandırma bulunmaz. Sonuç olarak, bu kimyasallar kullanıldığı ortamda dolaşımda bulunur ve bu toksik kimyasallara hem kullanıcı hem de uygulayıcı maruz kalırlar.

Zararlı etkilerin farkında olunmasına rağmen, çoğu firmalar, hükümet yetkilileri tarafından büyük ölçüde düzenlenmemiş ürünleri endüstriyel kimyasallar kullanır. Nihai sonuç; piyasada bulunan tırnak ürünlerinin çoğunun güvenlik açısından test edilememesi ve çoğumuz tarafından düzenli olarak kullanılması…

Manikür ve pedikürcüler sağlık açısından çok daha büyük bir bedel öderler. Toksik tırnak cilaları ve diğer tırnak bakımı ürünlerine sürekli maruz kalma, cilt tahrişi, alerjik reaksiyonlar, bulantı gibi küçük şikayetlerden, solunum problemleri, kanser ve üreme koşulları gibi daha ciddi sorunlara kadar uzanan bir dizi sağlık etkileri üretebilir. Yakın tarihli araştırmalar ayrıca, tırnak bakım ürünlerine maruz kalmanın kontrol edilemeyen kas kasılmalarına ve bilişsel güçlüklere neden olabileceğini göstermektedir. Araştırmalar, bazı çalışanların, bu ürünlerdeki çözücüler nedeniyle solunum zorlukları, baş ağrısı ve tahrişten şikayetçi olduklarını gösteriyor.

Tolüen: Bu bileşen tırnak boyunca pürüzsüz bir yüzey oluşturmak için eklenen bir solventtir ve boyanın şişede kalmasını sağlar. Merkezi sinir sistemine ve üreme organlarına zarar verir. Diğer yan etkiler baş ağrısı, uyuşma ve göz ve boğaz tahrişidir.

Formaldehit: Bilinen bir kanserojen madde, tırnak sertleştirme maddesi olarak kullanılır. Sevdiğiniz uzun ömürlü oje ve parlatıcılar bunu bol miktarda içerir.

Dibutil fitalat: Tırnak parlatıcılara esneklik katar, tırnakların kırılmasını veya kırılgan olmasını önler. Bununla birlikte, üreme sistemine ciddi hasar verebilir. Fitalatların kullanımı Avrupa’daki bazı ülkelerde yasaklanmıştır. Zararlı etkileri nedeniyle bu maddenin kullanımı daha az sıklıkta görülmektedir.

Toksik Olmayan Tırnak Cilası Nasıl Seçilir?

0-2 içinde düşük toksisite derecesine sahip ürünleri seçmeye çalışın. Çoğu güzellik ürününün test edilmediği veya yetkili olmadığı bu durum zor olabilir. Herhangi bir derecelendirme bulamıyorsanız, tırnak boyasının tolüen, formaldehit, dibutil ftalat ve kafur gibi kimyasallardan arındırılmış olduğundan emin olmak için etiketlerin üzerini kontrol edin. Organik tırnak parlatıcı ve ojeler kolay bulunmamaktadır. Bununla birlikte, geleneksel ojelerin kullanımından yavaş yavaş kaçınırsanız, organik ve doğal tırnak boyaları için talep artacaktır.

Sağlık ipuçları

Piyasada satılan tırnak parlatıcı ve ojeler zararlı olduğundan, bunları arada bir uygulamanız ve aynı geceden çıkarmanız önerilir.

Tırnaklarınızda herhangi bir kimyasal olmadan birkaç günlüğüne arada bir dinlendirin.

Tırnak boyası şişesini açtığınızda oluşan buharları solumaktan kaçının.

Etiketi kontrol ederek, tolüen, formaldehit ve dibütil ftalat gibi kimyasal maddeler içeren parlatıcı ve ojelerin kullanımından kaçının.

Toksik olmayan, bitkisel tırnak malzemeleri ve oje çıkarıcıları tercih edin.

Sağlıklı Günler…

Referanslar:

http://www.medindia.net/patients/lifestyleandwellness

http://www.dailymail.co.uk/health/article-3091001