Çatlak Topuklar

ana sayfa 2

Topuk Çatlaklığı Nedir?

Çatlak topuklar genellikle kuru cilt (kseroz) nedeniyle oluşur ve topuk kenarı çevresindeki cilt kalınsa (kallus) daha karışık hale gelir. Çoğu insan için bu sıkıntı kozmetik bir sorundur; ancak çatlaklar derinleştiğinde ayakta durmak acı verir ve kan akabilir. Ciddi vakalarda bu durum enfekte de olabilir.

Çatlak topuğunun şekli nedir?

Cilt normalde kurudur ve özellikle topuğun iç kenarı boyunca sarı veya koyu kahverengi renksiz bir cilt bölgesi olarak görülen kalın bir kalus olabilir. Ciltteki çatlaklar genellikle açıktır.

Topuk çatlağının nedenleri:

Bazı insanlar kuru bir cilde sahip olmalarından kaynaklı doğal olarak bu duruma yatkındırlar. Topuk çevresinde çatlamış olma ihtimalinin daha fazla olduğu kalınlaşmış kuru cilt (kallus), o bölgedeki basınçları artıran mekanik faktörlerden (örneğin yürümek) kaynaklanmaktadır.

Bir domates düşünün … üstten ittiğinizde, yana doğru genişlemek istiyor … sonunda cilt çatlıyor. Topuklarınızın altındaki normal yağ yastığına olan budur … Vücut ağırlığınız arttıkça, yağ yana doğru genişlemek ister ve cildin çatlamaya karşı basıncı artar.

Kırık topukların sebebini artırabilecek diğer faktörler şunları içerir:

• Uzun süreli ayakta kalmak. (iş yerinde veya evde, özellikle sert zeminlerde)

• Aşırı kilolu olmak (topuk altındaki normal yağ yastığı üzerindeki basıncı arttırarak yanal olarak genişlemesine neden olur.

• Arkası açık ayakkabı kullanmak. (Bu topuğun altındaki yağın yana doğru genişlemesine sebebiyet verecektir.)

• Cilt koşulları (örneğin sedef hastalığı ve egzema)

Günlük yağa dayanan nemlendirici krem uygulamanın bu sorunun üstesinden gelmek için gerçekten önemlidir. Arkası açık ayakkabıları da kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Çatlamış topukların podiatrik tedavileri de mümkündür… Sert ve çatlamış deri uygun tedavi yöntemleri ve kullanılacak nemlendiriciler ile düzelebilir. Ayrıca önlemek için kişiye özel üretilmiş tabanlık kullanımı da sağlanabilir.

Keyifli günler…