Tırnak Batması Uygulamaları

Tırnak Batması, çoğu kişinin az ya da çok sorun yaşadığı, yürümesini hatta günlük yaşantısını engellemeye varacak kadar rahatsızlık verebilen bir sorundur. Genellikle başparmakta görülen, tırnağın bir yanından ya da her iki tarafından içe doğru büyüyüp dönmesiyle oluşmaktadır.
Önce estetik olarak değişim gösteren tırnak plağı daha sonrasında sağlık sorunları yaratacak duruma gelebilir. Batık tırnak, tırnak kanalının dönmesiyle ya da tırnak etinin içine doğru uzamasıyla oluşan bir durumdur. İleriki durumlarda ise ağrı, acı, eritem ve tırnağın tırnak etine yaptığı basınçla enfeksiyon gelişimine kadar gidebilir.

Tırnak Batığının Oluşum Sebepleri

• Yanlış Tırnak Kesimi
• Genetik Yatkınlıklar
• Dar ve Sivri uçlu Ayakkabılar
• Mantar
• Hatalı Tırnak Bakımı (Pedikür)
• Travma
• Ani Kilo Alımı – Hamilelik

Uygulamalar

Batık tırnak tedavilerinde öncelikle podolog tarafından batığın derecesi tespit edilir. Sonrasında kişinin durumuna göre (geçirdiği rahatsızlıklar, tırnağın yapısı, kişinin günlük yaşantıdaki durumları vb.) göz önünde bulundurularak tedavi yöntemi seçilir. Sağlık kabinimizde şu anda dünyada da en çok kullanılan tekniklerden B/S Bant Sistemi ve BTO (3TO) Tel Sistemi uygulanmaktadır.

BTO (3TO) Tel Tekniği titanyum teknolojisi ile geliştirilmiş bir yöntemdir. Tırnağın iki kenarına takılan ufak kancalar U şeklinde tırnağın üstünde birleştirilerek sıkıştırılır. Tırnağın üzerinden yapılan bu gerilim sonucu tırnaktaki konveks görüntünün ve batık tırnağın düzleşerek uzadığı görülmektedir. Yapılan işlemin tırnağın altında bulunan dokuya herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Yapılan uygulama ile tırnak batmalarında sorun yaşayan kişilerin bir saat içinde normal hayatlarına devam etmelerini sağlayan teknik ayrıca diyabetik hastaları, nikel alerjisi olan kişiler olmak üzere tüm yaş gruplarına uygulanmaktadır. BTO (3TO) Tel Uygulaması kişinin hayatını olumsuz yönde etkilememekle birlikte kişinin iş ve sosyal hayatına hatta spor aktivitelerine devam edebilmesine de olanak sağlamaktadır. İşlem sonrası kişi ayakkabısını rahatlıkla giyip hayatına devam edebilmektedir.

B/S Bant Tekniği; 1988 yılında Alman Podiatrist Bernd Stolz tarafından kullanımı son derece basit, çabuk ama sonuçları şaşırtıcı düzeyde iyi olan B/S-Bant bantlarını geliştirmiştir. Tırnak düzeltme sistemlerinin yeni bir versiyonu olan B/S bantları, batık tırnak vakalarına müdahale olanaklarını genişletme imkânı tanır. Özellikle yaralı, iltihaplı batık kenarlar ve granülasyon dokuları oluşmuş vakalarda hemen uygulanabilmesi en belirleyici farklılıklarından birisidir. Ayrıca ne çorap ne de ayakkabı içinde rahatsızlık hissi vermediği gibi, bayanlar üzerine normal ojesini de sürüp estetik görüntüden de vazgeçmek zorunda değildir. Deriye herhangi bir kesi yada müdahale durumu olmadığından diyabet hastalarında da çok rahat kullanılabilmektedir.

B/S Bantları kişinin kendi kendine uygulayabileceği bir yöntem değildir. Tırnağın yapısı ve batığın derecesine göre uygulanacak bantın mukavemeti ve ölçüsü ayarlanacağından profesyonel kullanıma yöneliktir. Eğitimini almış tecrübeli uzmanlar tarafından uygulanmalıdır.

İlk bant takıldıktan sonra 3-5 hafta sonrasında (tırnağın uzama hızına göre) tırnakla birlikte uca doğru uzayan tırnağın üzerindeki bant çıkartılıp yenisi takılır. Batan ve kıvrık kısımda genişleme başlayıp tırnak ve yatağı düzelene kadar devam edilmesi önerilir.

B/S bant ayrıca mantar veya benzer tırnak rahatsızlıklarından sonra tırnak dokusunda meydana gelmiş bozukluklara da cevap verip düzeltme, yani tırnağın daha sıkı ve kontrollü olarak uzamasını sağlamaktadır.