Nasır Bakımı

Callus yani bilinen adıyla nasır vücut ağırlığındaki artış, tekrarlanan ve sürekli baskıya maruz kalma, uygunsuz ayakkabı ve kalıtımsal bozukluk gibi nedenlere bağlı olarak deride oluşan kalınlaşmalardır. Tekrarlayan travmaya (basınca) karşı cilt kendini korumaya çalışır. Bunun sonucu olarak derinin yüzey hücreleri artarak deriyi kalınlaştırır.

Nasırlar ayak tabanlarında, ayak kenarlarında ve ayak üstlerinde oluşabilir. Ayak tabanlarında oluşan nasırlar genellikle vücut ağırlığının doğru bir şekilde dağılmamasından kaynaklı görülmektedir. Diğer bir ifade ile vücut ağırlığının belli noktalarda toplanması buradaki derinin kendini koruma altına alarak sertleşmesine ve nasır oluşmasına sebep olmaktadır. Bu tür nasırlar temizlenmesine rağmen bir süre sonra tekrar oluşacaktır. En doğru tedavide nasır temizliğinden sonra analiz yapılarak kişiye özel tabanlık kullanılması gerekmektedir. Kişiye özel tabanlık ile vücut ağırlığı en doğru şekilde dağılacağından nasır oluşumu azalacak ve bir süre sonra tekrarlamayacaktır.

Ayak kenarları ve üstlerinde oluşan nasır sorunu ise genellikle yanlış ayakkabı seçiminden kaynaklanmaktadır. Bu tür nasırlarda temizleme işlemi yapıldıktan sonra tekrarlamaması için ayak yapısına uygun ayakkabı seçimi önemlidir.

Podoloji ünitemizde nasırlı bölgeler steril bir şekilde temizlenerek bu bölgenin korunması ve iyileşmesi için gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Yürüme analizi yapılarak özellikle ayak altında oluşan nasırlar için kişiye özel tabanlık üretimi de sağlanmaktadır.