Pronotion (İçe Basma)-Supination (Dışa Basma)

hallsuks

Supinasyon (dışa basma) ve pronasyon (içe basma) ayakta sabit dururken, yürürken veya koşarken ayağınızın sorununa bağlı hareketidir. Her iki ayak yapısının nedeni genellikle kalıtsaldır. Bununla birlikte, ilerleyen dönemlerde yanlış ayakkabı seçimi gibi dış faktörler de durum içinde bir rol oynayabilir. Hareket halindeki bedenimizin duruş şekli olan postür doğru şekilde hizalanmamışsa, bazı eklemlerimize bu duruşumuzu desteklemek ve dengeyi korumak için aşırı yük binmektedir. Bu durum eklemlerde oluşan tahribat ile; ileriki dönemlerde telafisi olmayan sorunlara neden olabileceği gibi ayaklarda, dizlerde, kalçalarda ve sırtta ağrıya sebebiyet vermektedir.

Pronasyon görülme olasılığı supinasyona göre daha fazladır.

Supinasyon, yürürken veya koşarken ağırlık ayağın dışına yerleştirildiğinde gerçekleşir. İki bacak uzunluğu (bacakların uzunluğu arasındaki fark), ayağın genişliği, ayak bileği stabilitesi gibi faktörler supinasyonu etkilemektedir. Dışa basmada ayağın dış kenarı ve daha küçük ayak parmakları yürüme esnasında daha fazla zorlanacağından bu noktalarda tahribatlar oluşması muhtemeldir.

Yanlış ayakkabı seçimi (sert veya sıkı ayakkabılar gibi) süpinasyonun artmasına da neden olabilir. Ayrıca, aşınmış ya da kenar desteği bulunmayan ayakkabı giymek de süpinasyonu etkilediği görülmektedir. Aşil tendinit supinasyon sorunlarında en sık görülen rahatsızlıktır.

Pronasyonda yani içe basmada ise ayağın içe doğru döndüğü gözlemlenmektedir. Bu tür basış bozuklukları genellikle düz taban veya çok esnek yapıdaki ayaklarda daha sık görülür. Vücut ağırlığınız ayağınızın dışına ve ardından başparmağına toplanır. Normalde tüm ayak parmakları vücudu itmeye yardımcı olur, ancak pronasyonda ayak başparmağı ve ikinci ayak parmağı, diğerleri stabilize olurken daha fazla iş yapar.

Ayrıca posterior tibialis tendonunda aşırı zorlanmalara yol açarak, yetişkinlerde shin splinti (medial tibial stres sendromu) ve posterior tibialis (Alt bacaktaki önemli tendonlardan birisi) tendon fonksiyon bozukluğuna neden olabilir.

Her iki basış sorunu için tedavi önerileri;

• Ayak yapısına uygun kenar destekli ayakkabı kullanmak.
• Ayakta bulunan eklemleri ve kasları güçlendirici egzersizler yapmak.
• Analiz yapılarak kişiye özel tabanlık kullanımı. Bu tür bir tabanlık kullanımı kişinin sorununa yönelik olacağı için öncelikle eklemleri koruyarak oluşacak tahribatı önleyecektir. İlerleyen dönemlerde ise kişinin anatomik yapısına bağlı olarak belli oranlarda düzelmeler gösterecektir.

Kaynak:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320383.php
https://www.verywellfit.com/pronation-definition-3436329