Diyabetik Ayak Bakımı

Diabetes Mellitus ya da genel bilinen adıyla “Şeker Hastalığı” insülin hormonundaki eksiklik veya bu hormonun etkisindeki bozukluğa bağlı olarak kan şekerinin yüksek seyrettiği kronik bir hastalıktır. Ülkemizde her 14 kişiden birinde diyabet rahatsızlığı görülmektedir.

Hastalık insanda göz, böbrekler, damar tutulumu, duyu hissinin kaybolması gibi olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Bu hastalığın yarattığı bir başka sorun da “Diyabetik ayak” olarak tanımlanır ve şeker hastalarının ayaklarında iyileşmesi güç yaralar olarak karşımıza çıkar. Şeker hastalarında enfeksiyona yatkınlık nedeniyle ayakta oluşan küçük bir yara kolaylıkla iltihaplanıp “Diyabetik Ayak Enfeksiyonu” ortaya çıkabilir.

Her 7-8 Diyabet hastasından birinde diyabetik ayak sorunu görülmektedir. Travma-kaza sonucu olmayan ve ayak-bacak kayıpları ile sonuçlanan ameliyatların yarısı diyabetik ayak sorunlarından kaynaklanmaktadır. Tek başına bu veri bile diyabetik ayağın ciddiyetini göstermeye yetmektedir.

Her 7 diyabet hastasından birinin hayatının bir döneminde ayağında yara açılır. Bu yaralar iyi tedavi edilseler bile ayağın kesilmesine neden olabilir. İyi bir bakımla bu olumsuz sonuçlardan büyük ölçüde kaçınılabilir. Bu nedenle kimlerin diyabetik ayak gelişimi açısından risk altında olduğunun bilinmesi ve bu gruptaki hastaların düzenli kontrollerden geçmesi büyük önem taşır.

Podoloji ünitelerimizde, diyabet hastaları için steril edilmiş özel aletler ve cihazlar ile uygulamalar yapılmaktadır. Hastalarımız düzenli kontroller ile bilgilendirilerek ayak sağlığı hakkında sorunları problem olmaktan çıkmaktadır.