Onikomikoz-Bir Tırnak Hastalığı

Onikomikoz, tüm tırnak hastalıklarının yaklaşık yarısını oluşturduğu tahmin edilen nadiren el çoğunlukla da ayak tırnaklarında görülen yaygın bir mantar tırnak enfeksiyonudur.
Hayatı tehdit edici olmamakla birlikte, mantar tırnak enfeksiyonları yüksek görülme oranları ve sosyal etkileri nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur.
Onikomikoz gelişimi için risk faktörleri arasında ilerleyen yaş, tırnak travması, sedef hastalığı varlığı, dar ve sağlığı olumsuz etkileyen ayakkabılar tercih etmek, yüzmek gibi spor faaliyetlerine katılmak gösterilebilir. Tırnaklarınız sıklıkla ılık ve nemli koşullara maruz kalıyorsa tırnak mantarı olma riskiniz yüksektir.
Mantar enfeksiyonları bulaşıcıdır. Mantar organizmaları aynı birey içinde ikincil yayılabildiği gibi, doğrudan cilde temas ile diğer kişilere de bulaşabilir. Mantar organizmalarının birey içindeki ikincil yayılması, diğer tırnakların, ayak parmaklarının ve potansiyel olarak tüm ayağın enfeksiyonuna yol açabilir. Eğer tedavi edilmezse, enfeksiyon, atopik dermatit, ürtiker ve eritema nodozum gibi vücudun diğer bölgelerinde mantar enfeksiyonları gibi diğer cilt durumları için rezervuar olarak işlev görebilir. Onikomikoz ayrıca diyabet gibi diğer hastalıklardan kaynaklanan ayak problemlerini daha da şiddetlendirebilir ve aşırı durumlarda sonuçta alt ekstremite (kalçadan başlayan, uyluk, bacak ve ayağı içeren uzuv) amputasyonunu gerektirebilir.
Amerika’ da yapılan araştırmalar sonucunda Onikomikoz 60-79 yaş arası hastalarda % 18,2; 19 yaşından küçük hastalarda % 0,7 olarak görüldüğü tespit edilmiştir. Ayrıca erkeklerin kadınlara göre onikomikoz geçirme olasılığı üç kat daha fazla olsa da, bu cinsiyet farkının nedenleri açık olarak tespit edilememiştir.
Onikomikoz tedavisi, mantar bulaşmış tırnağın kimyasal veya tıbbi olarak temizlenmesini, sistemik veya topikal ilaçları, veya bunların bir kombinasyonunu içerir.
Enfeksiyona neden olan mantar türüne ve enfeksiyonun derecesine bağlı olarak, topikal ilaçları birkaç ay kullanmanız gerekebilir. Eğer enfeksiyon şiddetliyse topikal çözümler genellikle tek başlarına tırnak mantarının iyileştirilmesinde etkili değildir. Bunun nedeni dış uygulamaların tırnağın içine nüfuz etmesinin çok zor olmasıdır. Çok yavaş ve uzun sürede iyileşme sağlar. Bu durumda ayrıca steril tıbbi aletler ile mantarlı bölgelerin temizlenmesi de gerekecektir.
Diyabet yani şeker hastalığı tırnak mantarı için ayrı bir risk faktörüdür. Ayrıca diyabet hastalarında tedavi süreci daha uzun ve zor olabilir. Kullandığınız ilaçlar, diyabet veya diğer koşullardan dolayı bastırılmış bir bağışıklık sisteminiz varsa, ayaklarınızın ötesine geçen farklı ve ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.
Onikomikoz yani tırnak mantarından korunmak için ellerinizi ve ayaklarınızı düzenli yıkayın ve özellikle parmak aralarının kuruduğundan emin olun. Ayrıca terletmeyen çoraplar, nem oranını düşüren ayakkabılar seçmek, kamuya açık yerlerde çıplak ayak ile dolaşmamak (özellikle ayağınızda bir yara oluşmuşsa), havuz, sauna gibi alanlarda terlik kullanmak, manikür ve pedikür yaptırdığınız yerlerde kullanılan aletlerin steril olduğundan emin olmak da tırnak mantarı bulaşması konusunda dikkat edilmesi gereken konulardan bazıları olarak görülmektedir.
Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4047123/