Aşırı Terleme ve İyontoferez

Aşırı terleme, ter bezlerinin hiperaktivitesine bağlı olarak deri yüzeyine salgılanan ter miktarının artmasıdır. En sık avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altlarında görülür. Genellikle çocukluk dönemi ya da ergenlikte başlamakta ve yıllarca devam edebilmektedir. Bölgesel terlemenin sebebi sempatik sinirlerin aşırı çalışmasıdır. Bu sistem otonom sinir sisteminin bir parçası olup, uyanıkken aktif olan sistemdir. Bu sebepten bölgesel terlemesi olan hastaların gece terlemesi olmamaktadır.

İyontoforez Terleme Tedavisi yönteminde, ellerin (palmar hiperhidroz) ve ayakların (plantar hiperhidroz) aşırı terlemesini tedavi etmek için basit bir cihaz kullanılır. Reçeteli güçlü ter kesici ilaçları denemiş, fakat daha güçlü bir tedaviye ihtiyaçları olan insanlar için özellikle yararlıdır. Doğru şekilde kullanıldığında ve kişiye özel durumlara göre ayarlandığında, İyontoforez’in avuç içleri ve ayakları terleyen kişiler için çok yüksek bir başarı oranına sahip olduğu kanıtlanmıştır (Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre %83).

İyontoforez işleminde, cilt yüzeyinden yumuşak bir elektrik akımı iletmek için su kullanılır. İyontoforez’in nasıl çalıştığı tamamen anlaşılmamıştır; ancak elektrik akımı ile su içerisindeki mineral parçacıklarının etkileşime girerek cildin dış tabakasını kalınlaştırmak suretiyle cilt yüzeyine ter çıkışını engellediğine inanılmaktadır. Bu ter çıkışı engellendikten veya kesildikten sonra, avuç içlerindeki ve ayak tabanlarındaki ter üretimi genellikle aniden ve çarpıcı bir şekilde azalır.

İyontoforez sırasında, hastalar kısa bir süre (20 ila 40 dakika) için ellerini veya ayaklarını veya her ikisini suyla doldurulmuş bir tepsiye daldırarak oturur. Bu sırada cihazdan suya cok düşük yoğunlukta bir elektrik akımı uygular. Bu işlem, terleme rahat bir düzeye düşürülünceye kadar beş ila on gün boyunca iki günde bir tekrarlanır. Arzu edilen kuruluk elde edildikten sonra, hastalar bireysel durumlara bağlı olarak haftada birden ayda bire kadar değişebilen periyotlarla bir bakım programına alınır. Kuruluğu muhafaza etmek için, terleme geri dönmeye başlar başlamaz iyontoforez tekrarlanmalıdır.

İyontoforezin bilinen önemli bir yan etkisi olmamaktadır. Ancak hamile kadınlarda, kalp cihazı veya önemli metal implant’lar taşıyan, epilepsi veya kalp rahatsızlıkları bulunan kişilerde kullanılmamalıdır.

İyontoforez işleminden önce tüm takılar çıkarılmalıdır. Eğer ciltte aşırı kuruluk oluşursa, nemlendiriciler kullanılması tavsiye edilir. Ciltteki sıyrıklar, kesikler ve kırılmış tırnaklar, cilt iritasyonunu engellemek için iyontoforez işleminden önce vazelin veya benzeri maddeyle kapatılmalıdır. Oluşan bir cilt iritasyonunu rahatlatmak için, basit bir %1’lik hidrokortizon kremi tavsiye edilir. Hastalar genellikle iyontoforez sırasında elektrik çarpmasından endişe duyarlar. Ancak, kullanılan akım zarar verecek kadar güçlü değildir.